Dirk (80) verpulvert Belgisch record voor 80-plussers op 3 kilometer: “Door de adrenaline loop ik nog rapper”

Gepubliceerd op: 21/08/2024

Afgelopen weekend vond de atletiekmeeting Grote Prijs DL Chemicals/Stad Waregem plaats op de piste naast de voetbalvelden bij de Zuiderlaan. Op de afsluitende 3.000 meter snelde de 80-jarige Dirk Beeuwsaert uit Heule naar een nieuw Belgisch record in de categorie Masters Mannen 80. “En nu verder trainen voor de 5.000 meter in Mechelen”, vertelt de kampioen.

Het werd een drukke sportzondag in Waregem. Als opwarmer van de allereerste thuiswedstrijd van Essevee vond op de atletiekpiste naast de Elindus Arena de Grote Prijs DL Chemicals / Stad Waregem plaats. Atleten van jong tot oud verzamelden er voor verschillende disciplines. Iets voor 17 uur werd de meeting afgesloten met de 3.000 meter. De 21-jarige Abdo Razak Guirreh Hassan uit Djibouti legde de 3 kilometer af in 8 minuten en 34 seconden.

Een dikke vier minuten later kwam Dirk Beeuwsaert over de streep. “Als allerlaatste, maar dat is normaal, he, als oudste deelnemer”, reageert de 80-jarige Heulenaar van Kortrijk Sport Atletiek. Dirk legde de 3.000 meter af in 12:56,79, een nieuw Belgisch record in de 80+ categorie bij de Masters Mannen.

“Ik ben al jaren geabonneerd op het Nieuwsblad. Eind juni zag ik een artikel passeren over mijn leeftijdsgenoot Leon Segers uit Arendonk. Hij had het record op de 3.000 meter verbroken. Ik dacht meteen dat ik sneller kon en ging op zoek naar een officiële meeting, zo kwam ik afgelopen weekend in Waregem terecht.”

Dirk verbrak Segers zijn record met bijna een minuut. De sportieveling liep maar liefst 13,9 kilometer per uur. Dat is 4 minuten en 18 seconden per kilometer, een tempo dat maar weinigen op hun Strava kunnen noteren. “Ik wist dat ik rond de 13 minuten kon eindigen. Als ik op training 3 x 1.000 meter train, dan kom ik telkens op 4:20 per kilometer uit. Tijdens de wedstrijd lukt het mij om dat tempo 3 kilometer aan te houden. En op het einde gaf ik zelf nog een duwtje extra. De adrenaline van de wedstrijd doet mij nog iets sneller lopen.”

Belgisch kampioen

“De digitale klokken op de piste helpen ook. Ik zat perfect op schema. En als 80-jarige weet ik perfect wat ik kan en niet kan. Het geloof was er om een mooie tijd neer te zetten. En ik ben heel blij dat ik onder de 13 minuten duik, die 12 klinkt toch nog een pak mooier.”

Als 70-jarige had Dirk al heel wat records op zijn naam staan, en begin mei werd hij met een nieuw record Belgisch kampioen 80+ op de 10.000 meter. “Nu mik ik op het record op de 5.000 meter, tijdens het Vlaams kampioenschap in Mechelen”, klinkt hij strijdvaardig. (lees verder onder de foto)

De Heulenaar loopt op zijn gezegende leeftijd gemiddeld nog zo’n 10 kilometer per dag. Soms rustig, dan eens iets sneller en ook een wekelijkse intervaltraining. “Ik heb trouwens nooit echt gesport en ben pas beginnen lopen op mijn 38ste. Ik werkte erg veel als mecanicien en zat niet goed meer in mijn vel. Toen besloot ik om geen overuren meer te kloppen en vaak te gaan lopen.”

Natuur en sociaal contact

“Tijdens het lopen maak ik mijn hoofd leeg, geniet ik van de natuur en kan ik alles op een rijtje zetten. Het zorgt ook voor sociaal contact. Ik spreek vaak af met vrienden, zowel op de Wembleypiste in Heule en de piste van Izegem als in natuurdomeinen De Gavers (Harelbeke) en Bergelen (Gullegem).”

“Enkele vrienden hebben trouwens eens uitgerekend welke tijden ik in mijn twintiger jaren zou gelopen hebben. Dat is niet mis. Het is uiteraard niet zeker, maar bijvoorbeeld op de 10 kilometer zou ik onder het halfuur duiken. Bijna voldoende voor de Olympische Spelen”, lacht Dirk.


Bron: Het Nieuwsblad - Levi Verbauwhede

Recent gepost nieuws